Kadro Alan Taşeron İşçilerin Nakil Hakkı İle İlgili Resmi Yazı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, il teşkilatlarına gönderdiği resmi yazıda kadro alan taşeron işçiler için nakil talebinde bulunulmamasını istedi.

İl Dışı Nakil Hakkı Yok
2018 yılında kamuda çalışan taşeron işçiler kadroya geçirilmişti. Kadro alan işçilerden bazıları ise çeşitli nedenlerden ötürü il dışı nakil talebinde bulunmuşlardı. Bu talepler ise reddedilmişti. Ancak halen daha bu konuda Bakanlığa görüş sorulmaya devam ediyor. Soruların arkasını kesmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı bir resmi yazı yayınladı. Bu yazıya göre kadro alan taşeron işçilerin il dışı tayin hakları bulunmadığı için bu talepleri bakanlığa iletmemeleri gerektiği emredildi.
Kanuni Dayanak
Resmi yazıda dayanak olarak gösterilen husus ise 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 23. Maddesi oldu. bu maddeye göre kadroya geçirilen taşeron işçiler geçiş işleminden önceki ihale sözleşmesine tabi olarak hizmet vermeye devam edeceklerdir. Dolayısıyla bulundukları yerde görev yapmaya devam edecekleri ifade edilmiştir.
İl İçi Nakil Talepleri
Kadrolu işçilerin başka bir ile görevlendirilmesi mümkün olmadığı gibi görevde yükselmeleri veya unvan değiştirmeleri de mümkün değildir. Dolayısıyla bu konudaki talepler de yersiz kalacak ve Bakanlığa iletilmeyecektir.
Sağlık Sorunları
Kadro alan taşeron işçiler artık kamu işçisi olarak vazife görmektedirler. Ancak halen daha kadroya geçmeden evvelki ihale sözleşmesine bağlılıkları da devam etmektedir. Dolayısıyla birtakım haklardan mahrum kalmaları söz konusu olmaktadır. En önemli soru işaretlerinden birisi de sağlık mazereti ile ilgilidir. Tedavisi bulunduğu il sınırları içerisinde yapılamayan işçilerin başka bir ile nakil edilmesinin mümkün olup olmadığı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu konuda işçilerin kurumlarına yazılı olarak talepte bulunması gerekmektedir. Kurumlar ise konuyu bakanlığa danışarak gerekli işlemleri yerine getireceklerdir.
Kadrolu Taşeronların Hakları
Kadrolu taşeron işçiler kadro alarak birtakım ayrıcalıklara kavuştular. Bu ayrıcalıklardan en önemlisi ise iş güvencesi sağlayan kadronun elde edilmesidir. Bunun yanı sıra yıllık olarak ödenen ilave tediyelerin varlığıdır. Ancak bunun yanı sıra maaşlara %4+4 zam yapılmasının kararlaştırılması aylık maaşlarda maddi kayıpların yaşanmasına neden oldu. İlave tediyeler ile birlikte bu kayıpların önüne geçilmesi de amaçlanıyor. Ayrıca 2020 yılı ile birlikte toplu sözleşme hakkının verilmesi ile zam oranlarının yeniden tayin edileceğini de ifade edebiliriz. Yapılacak pazarlıklar ile zam oranları artırılacaktır. Ancak yine de eski haline dönmesinin mümkün olup olmayacağı bilinmiyor. Dolayısıyla taşeron işçilerin şimdilik beklemekten başka çözüm yolu bulunmuyor.